Blog

Menno Bosma
 

Word ik rechts? (2)

30 april 2021

Lees verder »
 

Word ik rechts?

11 januari 2021
Hoort bij het ouder worden, net als haaruitval*, dat je gestadig rechtser wordt? Die levensvraag welde laatst onstuitbaar bij me op.
Lees verder »
 

Literair innoveren

2 juli 2019
Een jaar of tien geleden begon ik me te interesseren voor literair schrijven. Dat was een beetje in plaats van motor rijden, denk ik: ik was namelijk net 50 geworden.
Lees verder »
 

Jubileum

29 oktober 2018
Dit jaar zit ik 40 jaar in de journalistiek. Mijn eerste arbeidscontract zwerft vast nog ergens in huis rond (ik bewaar veel, maar het is niet allemaal even geordend), ik meen dat het in mei inging.
Lees verder »
 

Zwarte wormen

11 juni 2018
En wat een freelance journalist nóg gepriviligieerder maakt (zie vorige blog), is als hij tijd kan vrijmaken voor eigen werk. Ik deed dat in mei, toen ik op La Palma aan een boek over mijn eigen familie sleutelde.
Lees verder »
 

Meestervertellers

24 januari 2018
Als journalist ben je al behoorlijk geprivilegieerd omdat je op plekken komt en met mensen spreekt waartoe gewone stervelingen geen toegang hebben. Maar als ik met Meestervertellers bezig ben, voel ik me altijd nóg uitverkorener.
Lees verder »
 

Kerstpakket

24 november 2016
Of ik nu ook een stofjas ging dragen, vroeg een goede vriend. Nee, zo ver is het nog niet.
Lees verder »
 

Oeganda

27 juli 2016
Deze zomer deed ik iets wat ik in jaren niet meer had gedaan: een reportagereis maken naar een ver en voor mij onbekend land. Vind ik dat nog leuk? Sta ik er nog open voor? Lukt het me na jaren van vooral bladen en boeken maken weer om het journalistieke handwerk op te pakken? Dat waren de vragen die ik mezelf van tevoren stelde.
Lees verder »
 

MensenHandel

22 februari 2016
Het klinkt als slavernij en teruggaan naar duistere tijden. Maar het is juist een poging om moderne loonslaven en hun slavendrijvers te bevrijden van hun ketenen.
Lees verder »
 

Zomer Doe Boek Amsterdam-Noord

23 juni 2015
Het begon als een kantoorgrap. En liep behoorlijk uit de hand, want ik ben er een paar maanden erg druk mee geweest.
Lees verder »
 

Gedrag

2 december 2014
Ik heb een boekje over gedrag en innovatie geschreven voor TNO, 'De factor gedrag'. Alfa en bèta gaan daarin een geslaagd huwelijk met elkaar aan.
Lees verder »
 

Gedreven

10 december 2013
Toen ik laatst over de A2 het land doorkruiste, viel me op dat de vloedgolf van quasi-Latijnse bedrijfsnamen (Veolia, Liander, Zigila – enig idee wat ze doen?) is gevolgd door een tsunami aan vreemde wervende slogans.
Lees verder »
 

Groeicijfers

11 maart 2013
Ik vind dat de wereld af is. Stop dus met slopen, graven en bouwen, vooral in Amsterdam-Noord. Het scheelt veel struikelen en modderschoenen. Dingen die er oud en verweerd uitzien, geven we desnoods een likje verf.
Lees verder »
 

Praatjes

12 maart 2012
Ik heb een handicap. Eentje die maar weinig Nederlanders hebben. Mijn gebrek is dat ik niet tegen praatprogramma’s op de televisie kan. Ik begrijp zelfs niet waarom ze zijn uitgevonden.
Lees verder »
 

Menno 3.0

4 december 2011
Ik heb net een boek over innovatie geschreven. Strekking: je kunt pas nieuwe producten en diensten maken als je jezelf eerst vernieuwt. Dat geldt voor organisaties. Wat kan ik hier zelf mee?
Lees verder »
 

Verhuftering

7 januari 2011
Een gek op vier wielen sneed me, bedreigde me en vernielde mijn fiets. Ga ik nu PVV stemmen?
Lees verder »
 

Hoenderhok

14 september 2010
Moet je in een vakblad de gelederen gesloten houden of juist discussie stimuleren? Ik heb daar een duidelijke opvatting over.
Lees verder »
 

En we noemen hem...

18 mei 2010
Over de inhoud en vormgeving van het nieuwe blad over kinderrechten waren we het snel eens. Maar de titel?
Lees verder »
 

Zzp'ers als verzwakt wild

12 januari 2010
De crisis treft vooral zzp'ers. Hun positie doet me denken aan die van het door de winter verzwakte wild...
Lees verder »
 

Onder inspecteurs

27 oktober 2009
Laatst vertoefde ik een hele dag onder inspecteurs. Apart volk...
Lees verder »